Gjør bildene levende – få fart på videomarkedsføringen

4

Publisert 07 juli 2016, 10:07 av Alette Sörensen

Det holder med et kjapt overblikk i nyhetsstrømmer eller resultatlister for å slå fast at mediehverdagen er blitt stadig mer bevegelig. Instagram har økt tidsbegrensningen på videoer fra 15 sekunder til ett minutt. Facebook har i tillegg til videoopplastning inkludert muligheten for brukere til å sende live. Snapchat har videochat. Youtube-filmer vises i Googles søkeresultat og når vi surfer våre favorittnettsteder, ser vi videomateriale i bannerne. I dette innlegget tar vi en nærmere titt på videomarkedsføring, og vi ser på hvorfor det er en god idé og hvordan man kommer i gang.

 

Den enkle grunnen til at mediene viser stadig mer levende bilder er at folk ønsker å se videoer.

Video gjør inntrykk. Det aktiverer flere sanser og vekker følelser (vi var kanskje flere som lo med, eller ble inderlig lei, da Chewbacca mom gjorde viral suksess via en Facebookvideo). Levende bilder engasjerer slik at vi dermed husker budskapet bedre. Alt dette er egenskaper som gjør levende bilder spesielt egnet for det digitale markedet, der vi ikke har mulighet til å håndgripelig oppleve et varemerke ved å holde i et produkt eller besøke en bedrift. Når man som markedsfører er bevisst brukeropplevelsen og gjør seg fortjent til seerens oppmerksomhet gjennom en inspirerende eller kanskje underholdende video, har man mye å tjene på videomarkedsføring.

 

Buffer, som står bak et verktøy for å håndtere innlegg på sosiale medier, publiserte nylig en studie over hvordan bedrifter bruker sosiale medier, der de blant annet så på hvilket innhold som engasjerer mest på Facebook. Studien viser at videoklipp engasjerer langt mer enn hva annet innhold gjør, gjennom flere klikk, likes og delinger. Men man konstaterer samtidig at markedsførere ikke utnytter fordelene med video i en særlig stor grad. Av Facebook-innleggene fra de 100 000 bedrifter og varemerker som Buffer så på, utgjorde mindre enn én prosent video.

Stolpediagram fra Buffer

Stolpediagram fra Buffer.

Faktum er at videomaterialets popularitet også påvirker hvordan de vises i mediekanalene. Levende bilder prioriteres i nyhetsstrømmen på Facebook, og – om de gir et relevant svar på søkespørsmålet – plasseres YouTube-klipp høyt oppe på Googles resultatliste. Du kan også publisere YouTube-klipp som du siden legger inn på nettstedet for å sanke verdifulle SEO-poeng og gi nettstedet ditt forutsetninger for bedre synlighet på Google.

Levende bilder kan altså forbedre markedsføringen og våre muligheter til å formidle budskapet til de rette personene. Og det trenger ikke være vrient. Alle har tilgang til et mobilkamera og kan praktisk talt laste opp en filmsnutt på noen få sekunder. Men, som med markedsføring generelt, ligger nøkkelen til fremgang i strategien. For at videoen ikke skal bli et halventusiastisk engangstilfelle, men gi det ønskede resultatet, er det avgjørende å bruke tid på forberedelsene.

 

Strategi

Den viktigste delen av videomarkedsføringen starter alt før kameraene går. Her handler det om å identifisere hensikten med videoen for å siden lage en video som oppfyller sin funksjon.

  1. Mål. Hva vil du oppnå? Videoens hensikt kan være å øke varemerkebevisstheten og få økt eksponering, å skape tillit til varemerket gjennom å vise hvem dere er og hva dere står for, vise et nytt produkt, forklare hvordan en tjeneste fungerer, øke trafikken til nettstedet eller å bruke den som et salgsredskap.
  2. Målgruppe. Hvem vil dere nå? Hvem skal se videoen? Når du har målgruppen i fokus, kan du tilpasse videoen, budskapet og de tekniske hjelpemidlene til akkurat den målgruppen.
  3. Budskap. Tydelig, enkelt og konsist er nøkkelord her. Budskapet må formidles på kort tid, kanskje bare noen få minutter (avhengig av hensikten med filmen). Dette innebærer at man tvinges til å fokusere på det viktigste – presentasjon av bedriften, verdien i det dere har å tilby og hvordan man kan benytte seg av tilbudet (CTA). Siden man ikke kan ta seerens fulle oppmerksomhet for gitt er det viktig å ha opplevelsen i mente; å gi seeren en god opplevelse som vekker interesse. Det beste er når man kjenner målgruppen sin og formulerer budskapet med ord som engasjerer dem (noe som dette rørende videoklippet illustrerer).

 

Gjennomføring

Strategien bestemmer hvordan videoen skal utføres. Om filmens hensikt er å forklare hvordan en tjeneste fungerer, kan en animasjon være en god løsning. Om man derimot ønsker å bygge tillit, er det viktig å vise en menneskelig side ved å filme representanter for bedriften.

 

Markedsføring

Når videoen er klar, er det på tide å spre den. Du kan legge den ut på nettsiden, ta den med i en e-postutsendelse og spre den i dine sosiale kanaler. Husk å tilpasse videoen etter de kanalene du legger den ut i. Hvis det er en lengre video, må den kanskje klippes ned for å godkjennes innenfor for eksempel Instagrams rammer. En effektiv løsning er å legge opp klippet på YouTube for siden å bruke direktelinken fra YouTube for å dele i andre kanaler.

Utnytt SEO-fordelen ved å fylle i tittel, en detaljert beskrivelse og tagger. På denne måten forteller du til YouTube og Google hva filmen handler om og skaper forutsetninger for å dukke opp i søk som relaterer til videoens innhold. Om et mål med videoen er å skape spredning, kan annonsering på YouTube og sosiale medier også være svært strategiske og kostnadseffektive kanaler for å nå målgruppen din.

 

Evaluering

Statistikken fra markedsføringen gir hovedsakelig svar på om målet med videoen ble nådd, men er også et viktig og verdifullt grunnlag når det gjelder planleggingen av din neste film. Avhengig av hva målet var, kan du måle om videoen ga den effekten du var ute etter – det kan dreie seg om antall visninger eller besøk til nettstedet. Hvordan var engasjementet på Facebook, hvor mange visninger fikk klippet på YouTube og hvor lenge så de på? Kan man utlede nye besøkende til nettstedet via linken til filmklippet?

 

La kundene dine ta del av varemerket på en engasjerende måte – bruk fordelene videomarkedsføring gir. Engasjer kollegaer og fremhev det kreative i bedriften, eller hent inn hjelp utenifra (et tips er vår Go YouTube-tjeneste).

Hvorfor ikke starte med en sommerhilsen i sosiale medier, eller planlegg en skikkelig stilig varemerkevideo til høsten?

Mer Viva i innboksen din!