Søkemotoroptimalisering for mobiltelefoner

Verden blir stadig mer mobil og mobiltelefoner er blitt en viktig del av hverdagen vår, særlig når det gjelder å finne innhold på Internett. Googles søkeside for mobile enheter har en stor brukerbase, men det er ikke alltid så enkelt for de webansvarlige å administrere mobile nettsteder og nå frem til brukerne, da de krever en annen type håndtering. Mange mobile nettsteder utformes for at de skal kunne vises optimalt på mobiltelefoner, men de er ikke nødvendigvis søkemotorvennlige (SEO-tilpassede). Siden den 21. april 2015 (også kalt Mobilegeddon) har Google rangert nettsteder som er mobiltilpassede høyere enn et ikke-mobiltilpasset nettsted.

 

Test ditt mobile nettsted:

Med verktøyet Google Mobilvennlighetstest kan du teste og få kortfattet feedback fra Google på hvordan nettstedet ser ut og presenteres på en mobiltelefon (og desktop), med fokus på brukervennlighet og ytelse.

Google støtter tre ulike konfigurasjoner av mobiltilpassing.

  • Sider med responsivt design (anbefales av Google).
  • Sider som dynamisk viser ulikt innhold for mobil- og desktopbrukere.
  • Sider med separate nettadresser (underdomener), ulike nettadresser for mobil og desktop.

Bloggtips: mobiltilpassede nettsteder er en rankingsfaktor.

 

Kontroller at ditt mobile nettsted indekseres av Google

Når GooglebotMobile gjennomsøker et nettsted, sjekker de at sidene kan vises på en mobil enhet. Om Google deretter avgjør at en side ikke kan vises på en mobiltelefon, legges den ikke til i mobilnettindeksen (den kan dog legges til i den vanlige webindeksen). Begynn med å kontrollere om nettstedet er korrekt indeksert på Google ved hjelp av søkeoperatøren “site:” (Googles søkeoperatører https://support.google.com/websearch/answer/136861).

 

For å hjelpe søkemotorene med å enklere identifisere mobile sider anbefaler vi at man bruker et nettstedskart for mobile enheter, https://support.google.com/webmasters/answer/6082207?hl=en&rd=1.

 

Vis mobilbrukeren riktig versjon

Bildet (som er lånt fra Google.com) viser hvordan man kan omdirigere en mobilbruker til riktig versjon av nettstedet. Google forstår hvordan begge versjonene av webadressen er knyttet til hverandre og viser standardversjonen ved datamaskinsøk og mobilversjonen ved mobilsøk.

seo-guide-1

Vis riktig innhold avhengig av enhet

Bildet (som er lånt fra Google.com) viser hvordan og når man kan vise ulikt innhold avhengig av hvilken enhet brukeren anvender. Dette er viktig for å unngå cloaking.

https://support.google.com/webmasters/answer/66355?hl=en

seo-guide-2

 

Neste del: SEO-verktøy