3 vanlige feil som sakker ned nettstedet ditt

3

Publisert 20 juli 2018, 12:07 av Joachim Almeke

«Speed is the soul of every homepage» – slik jeg ser det, er dette en sannhet man bør leve etter som nettutvikler. Med dette innlegget tenkte jeg å liste tre vanlige feil som gjør nettstedet ditt tregere samt gi deg råd på hvor enkelt man kan fikse disse «problemene».

Det er flere grunner til å forbedre hvor hurtig nettstedet ditt lastes. Studier har vist at for hvert ekstra sekund nettstedet ditt laster, øker risikoen for at den besøkende forlater stedet og går til en konkurrent. Med raskere lastetider får du mer fornøyde besøkende som blir lenger og konverterer bedre. Google ser lastetiden som en viktig rankingfaktor, så med et hurtigere nettsted vil du altså få mer fornøyde besøkende og dessuten dra fordeler av bedre posisjoner i den organiske trefflisten på Google.

En studie fra Google viser at *53 prosent av mobilbesøkende vil forlate et nettsted om det tar mer enn tre sekunder å laste.

*Google Data, Aggregated, anonymized Google Analytics data from a sample of mWeb sites opted into sharing benchmark data, n=3.7K, Global, March 2016

Jeg har sett noen vanlige feil som drastisk kan forverre et nettsteds lastehastighet. Heldigvis kan «feilene» fikses, noe som er bra. Hver lille positive forandring bidrar til å forbedre nettstedets ytelse, og når man skal forbedre lastetiden, må arbeidet skje kontinuerlig og det blir aldri helt ferdig. Dette er de tre vanligste feilene:

 

1.Bildeoptimalisering

Det vanligste problemet på et nettsted er at bildene ikke er optimaliserte, tar unødvendig stor plass og ikke er tilpasset til rett størrelse. Ofte laster man opp et stort bilde selv om man skal vise bildet som lite på nettstedet. Husk derfor å prøve å tilpasse størrelsen på bildet til formatet som vises på nettstedet.

Eks: Har du et bilde som skal vises på siden i størrelse 500 × 300 piksler, tjener du ikke noe på å laste opp et bilde som er 2000 × 2000 piksler.

Vurder også å komprimere bildene dine før du laster dem opp. Det finnes mange måter å komprimere et bilde på, jeg tenkte å tipse om et verktøy som heter optimizilla som er enkelt å bruke. Går til optimizilla.com og last opp bildene dine.

 

 

Velg hvilken kvalitet du vil ha via knappen, anvend endringen og trykk på knappen «apply» og last ned dine nå komprimerte bilder på nytt som nå forhåpentligvis veier mindre.


2. Caching

 

Å mellomlagre data for gjenbruk i fremtiden. Hver gang du går inn på et nettsted, lagres sidens innhold og bilder lokalt i nettleserens minne. Du eller den som bygget siden kan opprette regler for hvor lenge det kan lagres i nettleseren din. Ved å lagre informasjon i minnet unngår man å laste hele siden på nytt, og man kan i stedet gjenbruke data som alt er lastet inn. Disse reglene kallas Leverage Browser Caching og hvordan reglene ser ut og hvordan de skal implementeres, avhenger litt av hvilken server nettstedet bruker. Hør derfor videre med den som bygget siden, for å fastsette reglene. Generelt kan bilder/video lagres i opp til ett år mens elementer som oppdateres oftere (for eksempel html) kan lagres i 2-3 dager.

 

3. JavaScript

 

Unødvendige funksjoner og effekter på nettstedet ditt. Som oftest finnes det en sideoverskrift som lastes på hver side. Denne sideoverskriften kan inneholde ulike JavaScript, for eksempel en meny som lastes inn eller en kalenderfunksjon der du kan reservere et produkt. Javascript kan brukes til alt mulig, men er også ressurskrevende. Still deg derfor spørsmålet: Er det nødvendig å ha denne funksjonen på hver side?

Evaluer alltid JavaScript etter som du bruker på nettstedet. Er det nødvendig å ha det der? Om ikke, kan det flyttes ned slik at skriptet bare lastes på den ene siden og ikke på hver side? Forhåpentligvis er svaret ja.

Råd til slutt: Om du tar til deg løsningene for disse tre vanlige problemene, vil du sannsynligvis få et raskere nettsted som også hjelper din SEO. Noen ganger kan en liten innsats utgjøre en stor forskjell. Takk og lykke til!

Mer Viva i innboksen din!