7 viktige markedsinnsikter for 2022

6

Publisert 27 december 2021, 12:12 av Arash Gilan

Ved starten på et nytt år er det viktig for oss markedsførere å reflektere over året som er gått, og dra lærdommer og rette blikket mot det nye året har på lager. 2021 har vært et lærerikt år der jeg håper at mange forstår at mange nye medier i bunn og grunn ikke er så nye. 

I flere år har vi benyttet oss av diverse plattformer som har vært «gratis», der vi med tiden har etablert vaner og som vi nå ikke vil være foruten. Dette opplevde mange som merkbart da Facebooks apper lå nede i rundt 6 timer i høst. Lineær-TV dør sakte og strømmingen øker. Nå som vi er skikkelig hekta, er tech-gigantene smarte nok til å pøse på med reklame som aldri før og tilby en reklamefri variant mot betaling. Voilà til oss duster.

I denne sammenhengen er det viktig å forstå at det egentlig ikke har skjedd noe radikalt. Forbruket vårt er det samme i dag, men teknologien har endret seg. Radio går over til podkast, lineær-TV til strømming og papiraviser til apper. Mediaforbruket vårt er i bunn og grunn det samme, i den forstand at vi titter, hører og leser som før, men plattformene er endret og vil nok sikkert endres igjen. Det avgjørende med den siste tids endringer er at vi i stadig større grad ønsker å konsumere informasjon, media og underholdning når det passer oss best. Det unike individets valgfrihet over hvor, når og hvordan er et viktig perspektiv som øker markant.

Sjekk også ut Webinar on Demand – Markedsføringstrender 2022

Så når det gjelder 2022, være ikke redd for at alt er så nytt og annerledes, for det er egentlig ikke tilfelle. Jeg har lenge forkynt at det er på tide med en oppvåkning fra teknologiromantikken. Det gjenstår å se om 2022 blir året for den allmenne oppvåkningen.

Med dette i tankene og nå som vi vender blikket mot et nytt år, har jeg følgende 7 refleksjoner eller utsikter som jeg syns det kan være klokt å ha med seg.

1. Sett menneskelige behov først 

For markedsførere er det her alt begynner og slutter, men mange har ikke helt forstått dette. Teknologi, tall, plattformer og alle moteord du kan komme på er bare variabler, men mennesket, og hvordan det fungerer, er en konstant. Markedsføring handler langt mer om å forstå hvordan mennesket fungerer, enn det siste teknologi-påfunnet. Vi må alltid begynne med kundenes behov, og så vil alt det andre følge. Det er rett og slett på tide med mer «kundeskap».

2. Betydningen av hybrid 

Når det er snakk om behov, har vi under denne pandemien, eller hvor vi nå befinner oss i den, fått forståelsen av tilstedeværelse, både digitalt og fysisk. Vi kan kalle dette «omni» eller «hybrid», men strategien bør være tydelig for hvordan kundeopplevelsen skal være på respektive forum, samt hvordan skjæringspunktet blir så smidig som mulig. Hvordan jobber vi med denne samhandlingen? Hvordan forbedrer og kvalitetssikrer vi opplevelsen, og ikke minst: Hvordan måler vi den?

3. Verdsett merkevaren 

I netthandelens æra er det ytterst viktig for oss markedsførere å ikke helt miste oss selv og rollen vår. Det snakkes støtt om trakten og hvordan alt handler om konvertering og salg, salg, salg. Ingen er imot salg, men om det rettes for mye tid, fokus og budsjett på konvertering, glemmer man bort merkevaren. Det direkte trenger det indirekte, og merkevaren er det indirekte som fører til sluttmålet. Jobb alltid med merkevaren på et langsiktig og strategisk plan. Her kreves det kontinuitet i kommunikasjonen, relevans hos målgruppen og kreativ høyde, for ellers blir man på sikt forbigått. Så foruten å selge, hvordan flørter du med markedet, hvordan posisjonerer du deg og hvordan i alle dager skiller du deg ut? Jeg skrev en litt lenger kronikk om dette i fjor høst, som er å finne her på Resumé. 

4. Påvirkere er nå en naturlig del av mediemiksen 

Jeg har hatt min skepsis til dette, men får svelge stoltheten og si at det funker. Influensere er ikke lenger noen trend, men en del av livene våre og vår tids superkjendiser. Engasjementet ved den formen for annonsering er høy, og jobber man smart med den, kan den bli ordentlig slagkraftig. Men la meg advare mot å bare kjøre på for sakens skyld. Det kreves en gjennomtenkt brief før samarbeidet begynner, og det må være en del av noe større. Her feiler dessverre mange i dag med initiativene sine. Mega- og makropåvirkere har lenge vært etablert, men det finnes også en enorm kraft i å bruke et flertall av mikro- og nanopåvirkere til et mindre budsjett. Dette blir da i stedet en massepåvirkning, noe vi vil se mye mer av i 2022. 

5. Det er på tide å tenke på metavers 

Trendordet nummer én denne høsten har vært metavers, og Facebook gikk så langt at det nå for tiden kaller seg litt klossete nok for Meta. Metavers som fenomen skal man imidlertid ikke le av, for det er en del av våre barns virkelighet, og deres virkelighet i dag er vår framtid i morgen. Noen flirer kanskje av at Zara Larsson tjener millioner på noe uvirkelig som «skins», men det er foreldre som meg som betaler for det hele. Barna kan stille seg spørrende til fysiske penger, men å handle i en digital verden er absolutt ikke noe rart. Som markedsfører må man derfor ta til seg den virtuelle verden og ta denne forsterkede virkeligheten på alvor. Tenk over hvordan og hvor du vil synes for denne generasjonen.

6. Superapplikasjonenes tidsalder 

En superapp er en mobilapp som tilbyr grunnleggende tjenester, deriblant chatt, betalinger, sammen med en skare av «miniapper» fra tredjeparter – alt fra butikker og restauranter til statlige organer. Ja, tenk deg alt du måtte trenge, i én eneste app. Her i den vestlige verden er dette ennå ikke noen stor greie, men i øst, og særlig i Kina, er dette alt. Én av de største i verden innen dette er pioneren WeChat – dette er hva jeg tror blir fremtiden vår i Europa om ikke så altfor lenge. I WeChat kan du gjøre alt fra å chatte og bestille mat til å ordne med selvangivelsen. Det som er avgjørende for at en app skal nå superstatus, er å kunne knytte sammen en rekke kritiske tjenester for oss mennesker, der vi til slutt blir helt avhengige. 

Spekulasjonen min er at Zuckerberg med Metaverse vil utvikle en maskinvare med en programvare som han helt og holdent kontrollerer. Dette er en forutsetning for å bygge en superapp der han kan være fri fra både Apple og Googles program- og maskinvarer. Men mange vil delta i kampen. I Sverige kan dette kanskje bli aktuelt for en aktør som Klarna? På sikt er dette noe som også vil berøre markedsføringen. Hvordan skal bedrifter få innpass og integreres i superapper?

7. På tide å slutte å snakke om trakten? 

Jeg skal innrømme at jeg har et hat/kjærlighetsforhold til den beryktede trakten. Den har sine fordeler med en tydelig oversikt rundt markedsføringen, der merkevarebyggende aktiviteter er lengst oppe, og salg og konvertering lengst nede. Det som imidlertid plager meg med trakten, er hvor ufokusert den er på selve kundereisen, opplevelsen og følelsen du vil skape for å bygge en relasjon til kunden og vinne dens lojalitet på sikt. Jeg har over tid stadig mer holdt meg til «flywheel»-modellen. I stedet for en trakt er kunden sentrert i midten og alltid i fokus. Det er en svinghjulsmodell der det handler om at jo mer energi du får inn i hjulet, desto større kraft skaper du. Trakten tar ikke hensyn til de myke verdiene, ei heller om man er dyktig på f.eks. «inbound». Dette gjør svinghjulet, og fokus blir da i stedet på de tre viktigste fasene i kundereisen. 

  1. Tiltrekker, der vi markedsfører tjenestene våre 
  2. Engasjerer, der vi selger tjenestene våre 
  3. Integrerer, der vi yter service til kunder og etterstreber lojalitet

Markedsførere legger i dag ned altfor mye tid på hvordan vi skal få inn masse kunder, men bruker sjelden like mye tid på hvordan vi skal beholde eller utvikle kunden. Her kan svinghjulsmodellen bli et utmerket instrument for å få i gang en prosess der kunden alltid står i fokus. 

Det har nemlig aldri vært enklere å etablere et selskap, men samtidig aldri vært vanskeligere å bygge kundelojalitet. 

Om vi ser nærmere på vårt skandinaviske forretningsmiljø, har det aldri vært enklere å etablere et selskap, men å vinne kunden på ordentlig og bygge lojalitet har aldri vært vanskeligere. Dette bunner i det nå etablerte atferdsmønsteret hos oss mennesker, der vi stadig sammenligner på ulike punkter informasjon som bare finnes to-tre klikk unna. Hvordan skaper og formidler du en oppriktig og fordelaktig kundeverdi på sikt? 

I 2022 vil det ikke lenger handle om kunnskap, men om «kundeskap», der vi tar på oss kundebrillene og begynner virkelig å bli ordentlig kundebesatte.

Mer Viva i innboksen din!