Alt du trenger å vite om nye WordPress 5

2

Publisert 14 desember 2018, 13:12 av Joachim Almeke

Av alle verdens nettsteder er hele 32 % WordPress-nettsteder – det er uten tvil den mest populære CMS-plattformen. Nå står WordPress overfor sine største oppdateringer hittil når WordPress 5 lanseres. Hva er det som er nytt? Trenger jeg som bruker WordPress, å tenke på noe spesielt? Vi skal prøve å gi klarhet i den kommende versjonen av verdens mest anvendte CMS-plattform.

De siste oppdateringene har vært relativt små og har ikke påvirket oss i særlig stor grad. Men WordPress 5.0 er annerledes. Denne utgaven fokuserer på følgende to ting:

  • Det nye WordPress-redigeringsverktøyet Gutenberg
  • WordPress’ nye tema Twenty Nineteen

Gutenberg er det store og nye i oppdateringen. Så hva er Gutenberg for noe? Det er et helt nytt redigeringsverktøy oppkalt etter tyske Johann Gutenberg som gjorde seg kjent på 1400-tallet da han utviklet kunsten å trykke bøker. Akkurat som Johanns banebrytende teknikk forandret hele boktrykkerkunsten, håper WordPress med det samme kunststykket å forandre hvordan vi i dag publiserer innhold på nettet.

Det nye redigeringsverktøyet har til hensikt å gjøre det enklere for alle å fleksibelt skape flott innhold gjennom et brukergrensesnitt basert på bruk av ulike blokker. Alle former for sidekomponenter (bilder, video eller tekst) representeres som modulblokker, som kan nås fra en blokkmeny, slippes hvor som helst på en side (med «drag and drop»-teknikk) og direkte redigeres for å opprette det tilpassede sideoppsettet brukeren ønsker. Det har tidligere funnes plugin som Visual Composer eller Elementor som bygger på samme idé om at brukerne kan dra inn ulike elementer for å lage et sideoppsett. Det nye Gutenberg-redigeringsverktøyet er bygget på JavaScripts-biblioteket React, et moderne rammeverk som vil bidra til å utvikle WordPress fremover med sin enkelhet i å bygge nye, anvendbare blokktyper. Oppdateringen er først og fremst et våpen mot konkurrenter som Squarespace og Wix, som alt i dag tilbyr «drag and drop» for å lage sideoppsett. Selvsagt vil WordPress beholde markedsandelene sine og en økt interesse fra brukerne har drevet frem denne utviklingen. I forbindelse med lanseringen av WordPress 5 lanseres også det nye temaet Twenty Nineteen med full støtte for det nye redigeringsverktøyet. Du kan allerede nå se temaet her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Billedtekst: Det nye redigeringsverktøyet er oppbygget i blokker, der hver blokk kan plasseres med «drag and drop» og redigeres individuelt.

 

 

 

 

 

 

 

Billedtekst: I den nye blokkmenyen velger du enkelt hvilken type element du til legge til.

 

Kan jeg oppdatere til WordPress 5?

 

Før du bestemmer deg for å oppdatere, er det viktig at du forsikrer deg om at temaet samt plugin kan håndtere og har støtte for WordPress 5. Derfor anbefales det å følge disse tre stegene.

 

  • TEST
  • TEST
  • TEST

Sørg for at du har et test-miljø der du kan sikre alt før du oppgrader til live-miljøet. Og glem ikke å ta backup på databasen din før du begynner å teste. Alt nå er det mulig å laste ned en BETA-versjon for å teste WordPress 5. Dersom du vil bli kjent med det nye redigeringsverktøyet, kan du laste det ned her.

Mer Viva i innboksen din!