Gi ikke det siste klikket all æren – et minutt med Andreas Totland

2

Publisert 11 juni 2018, 07:06 av Lukas Lind

Andreas Totland, Sales Manager på oslokontoret vårt, er tillitsvekkende og latteren sitter løst hos ham. Å tenke omnichannel er en selvfølge for Andreas, som alltid passer på å sette kunden i sentrum og levere en konsekvent og sømløs opplevelse, uansett i hvilken kanal kunden har kontakt med byrået.

Dagslyset strømmer inn gjennom de høye og luftige vinduene på Vivas oslokontor . Sales Manager Andreas Totland sitter med kontorhunden César Habanero i fanget.

– Det som er spennende med digital markedsføring, er å jobbe med helheten i alle kanaler. Dette er utrolig viktig.

For markedsføring er i dag et mer komplekst forløp enn noensinne tidligere. Det er ikke lenger bare så enkelt at kunden ser en reklame for et produkt, spør kompisene sine om de har noen erfaring med produktet, overveier prisen og kjøper siden produktet i nærmeste butikk. For i dag finnes det et vell av digitale muligheter med et stadig økende antall mulige kontaktflater med kunden: Apper, sosiale medier, søkemotorer, nyhetsbrev, e-handel – you name it.

Andreas Totland mener at det siste klikket ofte får æren for å få et salg i havn, men poengterer at det ikke er så enkelt.

– Det viktige arbeidet gjøres når man jobber strategisk med kundekommunikasjon allerede tidlig i kjøpsprosessen.

Omnichannel kan handle like mye om hvordan man er organisert i bedriften som hvilken programvare man skal velge for å kunne analyse hele kundereisen. Det er fullt mulig å jobbe multichannel, med en kvalitativ og tydelig kommunikasjon i alle kanaler, men at de ulike kontaktflatene ennå ikke samhandler nok med hverandre for å kunne kalles omnichannel.


Viktig å løfte blikket

Andreas mener at det definitivt krever mer innsikt og mer analyse for å samhandle med alle kontaktområder man har med kunden, men at det definitivt er verdt det.

– Det gir en mye bedre oversikt og mye større og bredere muligheter når man løfter blikket og jobber med bedriftens digitale markedsføring i sin helhet.

Han tenker ofte på kundetrakten, der ulike budskap treffer kunden til ulike tider, i ulike kanaler, tilpasset til der kunden befinner seg i en kjøpsprosess.

– Det er mange steg som fører frem til at den interesserte til slutt blir en kunde.

 

Et glimrende eksempel

Omnichannel handler om å imøtekomme kundens ønsker. Det kan handle om å skape muligheter for kunden til å selv velge når og via hvilken kanal de mottar informasjon og kommuniserer med bedriften din på.

Én av Vivas kunder som gjør en solid jobb med omnichannel, er Princess i Norge. Deres samspill mellom e-handel og fysiske butikker går foran med et godt eksempel av følgende grunner:

1. De setter kunden i fokus

– Princess er påpasselige med å minimere friksjonen i kundens kjøpsprosess. Kunden skal enkelt finne det den leter etter og kunne handle på egne premisser. Å sette kunden i fokus syns jeg er den vinnende holdningen og et første skritt for å skape en helhetstenkende digital markedsføring og omnichannel-strategi.

2. Gir ulike valg for kunden ved kjøp

– Kundene har mulighet til å handle over nettet på vanlig måte, og få et produkt sendt til nærmeste butikk og hente det der, eller besøke en valgfri butikk for å handle der. De ulike tilnærmingene til kjøp av Princess-varer krever god samhandling mellom markedsføringskanaler, lagerhåndtering og ansatte. Dette lyktes Princess med. Dette er tre konverteringspunkter som kontinuerlig kommuniseres, måles og tilpasses, avhengig av hvor kunden nås.

3. Har et godt samspill mellom de ulike butikkene

– Dersom en fysisk butikk går tom for en vare, kan medarbeideren enkelt sjekke både hovedlageret og de andre butikkene og bestille den aktuelle varen direkten til kunden eller til butikken.

Mer Viva i innboksen din!