Gjør nettstedet ditt raskere med et tastetrykk

2

Publisert 30 november 2017, 18:11 av Jimmy Nilsson

Programspråket PHP er helt klart det mest populære språket for nettsteder, og sjansen er stor for at også nettstedet ditt bruker det. Relativt nylig ble versjon 7 av språket utgitt, men selv om det har en rekke fordeler sammenlignet med tidligere versjoner, er det fremdeles mange som ikke har oppdatert webserveren sin for å faktisk bruke den. Den nyeste statistikken viser at under 9 % av alle nettsteder som bruker PHP, bruker versjon 7.

knapptryck

Den største fordelen fra et SEO-perspektiv er hastighet. Tester har vist at nettsteder som bruker PHP 7, lastes raskere enn de som bruker tidligere versjoner, særlig når man har mange besøkende samtidig. Som vi vet fra før er lastingstider en viktig faktor for Google når de rangerer søkeresultatene.
Det er naturligvis grunn til å være forsiktig med en slik oppdatering. Til dels fordi versjon 7 ikke er fullt kompatibel med tidligere versjoner, så siden kan kreve en del omskrivninger for å fungere korrekt, og til dels fordi nye funksjoner alltid innebærer en risiko for nye sikkerhetshull. Har man mulighet til å teste, kan det nok være verdt det.

Oftest enkelt å oppdatere
Mange webverter tilbyr en enkel bryter der man kan velge hvilken versjon av PHP nettstedet skal bruke. Hvis man bruker den nyeste versjonen av et av de store CMS-systemene, som Drupal eller WordPress, bør det ikke være noe problem å skifte over til PHP 7. Om noe skulle slutte å fungere, kan man enkelt bytte tilbake til den forrige versjonen. Av sikkerhetshensyn kan man sjekke ens statistikk i Google Analytics og se hvilken tid på døgnet som har færrest besøkende og vente til dess med å eksperimentere for å minimere eventuelle problemer for kundene. Har man mulighet å teste på en kopi av nettstedet i stedet for det «ordentlige», er dette selvsagt å foretrekke.

Om webverten din ikke gir deg mulighet til å skifte til PHP 7 på en enkel måte, kan det være en idé å kontakte dem og spørre om de planlegger å støtte det i fremtiden. Har de ikke det, kan det være verdt å se seg om etter en ny webvert som henger litt bedre med i utviklingen.

PS. Om du lurer på hvorfor PHP hoppet direkte fra versjon 5 til versjon 7, kan du finne mer informasjon her.

Mer Viva i innboksen din!