Hvorfor «How to & Quick fixes» ikke fungerer i personlig utvikling!

2

Publisert 03 januar 2020, 13:01 av

Hadde de gjort det, hadde vi alle vært durkdrevne lederguruer i en perfekt verden der både balanse i livet og karriereklatring samspilte i en vakker symbiose akkompagnert av et symfoniorkester som hyllet livets konfliktfrie og fremgangsrike reise. Vi vet alle at det er mye vanskeligere enn hva mange påstår.

Som sjef og leder i dag utsettes du stadig for krav og forventninger som iblant er overmenneskelige. I likhet med foreldrerollen bør du være en allvitende robot som kjenner både virksomheten og leveransen. Vi vet jo alle hvor godt det går når sjefer rekrutteres utelukkende for sine leveringsevner, men deretter forventes de å være psykologer, tøffe forhandlere, medmennesker, ikke-hierarkiske og kunne peke med hele hånden mens de skaper en aksepterende kultur og bygger engasjement hos de ansatte. Legg også til evnen til å tenke strategisk, inkludere andre kompetanseområder, kommunisere åpent og tydelig både oppover og nedover og fremfor alt annet – levere resultater! Som om det ikke var nok, har du alles øyne på deg. Sier du noe galt eller trår feil, stilles det både lovlig og følelsesmessig strengere krav til deg enn andre ansatte i ikke-ledende stilling. Og, som toppen på kransekaken, skal jo «alt» helst ha skjedd i går!

 

I 1947 revolusjonerte den første mikrobølgeovnen måten folk varmet og siden tilberedte mat på. Den banet veien for en hel industri av lunsjbokser i dagligvareforretningenes frysedisker. Ikke bare er mikroen et resultat av behovet for «raskere», «hurtigere» og «bedre», men den teknologiske utviklingen går bare fortere og fortere på alle fronter. Som et resultat må jo mennesker tilpasse seg for å henge med, og vips kommer «Fem steg til å finne deg selv» eller «Sett grenser for dine ansatte med 3 enkle triks» og hvorfor ikke «Bli en bedre versjon av deg selv med disse 7 tipsene fra coachen»? Det er lett å falle for fristelsen til å bruke frysevarer som metter for øyeblikket, men som ikke gir det langsiktige bærekraftige næringsinntaket som virkelig trengs. For hvilken sjef i dag har tid til å lage søndagsstek?

 

Men hva ville skje om vi igjen prioriterte å lage et solid og næringsrikt måltid til oss selv litt oftere? Om vi reflekterte og funderte litt mer? Prioriterte våre menneskelige behov ved å ha samkvem med nære og kjære fremfor skjermtid og jobb. Ta deg derfor en liten pustepause i julens litt roligere periode og reflekter over disse tre spørsmålene: 

1) Hvilken type leder/person er du? Dvs. hvordan skulle en ansatt eller kollega beskrive lederstilen din? (Våger du, er den beste måten faktisk å spørre.)

2) Er den personen/lederen du er i dag, den du virkelig vil være? Om ikke, lag en liste med de egenskapene eller den atferden du vil legge til/fjerne. 

3) Finnes det spillrom på arbeidsplassen din for å bli den lederen du ønsker å være? 

 

Den absolutt beste sjefsegenskapen du kan gi, er å ta en titt i ditt indre bakspeil for å virkelig vurdere situasjonen. Så er det bare å begynne å tegne kartet mot det målet du faktisk ønsker å oppnå. Så fra alle oss til alle dere ønsker vi en riktig god tid til ettertanke!

 

Tekst: Vivas brennende HR Manager Nathalie Bishop som har et stort engasjement for alle former for utvikling og å sette sammen en gruppe individer som til sammen skapet et team.

Mer Viva i innboksen din!