Mist ikke fokus på din bedrifts mål

2

Publisert 27 januari 2021, 13:01 av

Det er lett å miste fokus på det store bildet i dagens omskiftende verden. Det florerer med gode markedsføringsråd, men det store spørsmålet gjenstår: Hva er det som egentlig funker? Svaret er egentlig ganske enkelt: Mist ikke fokus på bedriftens egentlige forretningsmål.

En veloverveid markedsføringsplan balanserer mellom langsiktighet og kortsiktighet, noe som går hånd i hånd med aktiviteter som fokuserer på merkevare eller konvertering. Men uten å miste fokus på kjernen i forretningsideen. Dette forutsetter at man kvalitetssikrer et kreativt innhold som er relevant for målgruppen, og samtidig jobber med å få kundene lenger frem i reisen mot konvertering.

 

Teknologien og kreativiteten i markedsføringen er bare midler som bidrar til at man oppnår forretningsmålene. Det er ikke noe mål i seg selv å ble sett på en bestemt kanal eller å ha innhold med et artig budskap. Derfor er det viktig at alle kampanjeaktivitetene er forankret i forretningsmålene. 

 

I det siste har vi sett en tydelig atferdsendring hos folk. Men egentlig er det ikke en ny atferd som er oppstått, men eksisterende atferder har bare fått en kraftig oppsving. Mange av dem er digitale, og teknologi er derfor et tema som markedsførere må få økt kunnskap om. Den ”nye normalen” er dermed der vi har befunnet oss en stund, men det som skjer nå, er følgende:

 

  1. Alt som kan bli oppkoblet, vil bli oppkoblet (IoT).
  2. Data tar over verden. Mennesker kan ikke behandle all data, men det kan datamaskiner (maskinlæring).
  3. AI spiser data til frokost, og maskiner blir gradvis mer intelligente.

 

Hvor tar dette oss og bedriftene våre? 

 

AI vil ha samme påvirkning på samfunnet vårt som elektrisitet hadde for den moderne sivilisasjon. Dette betyr for eksempel at firmaer som ikke bruker AI-teknologi, vil bli mer ineffektive og finne det vanskeligere å  holde tritt med prispresset som teknologien kan generere fremover i markeder og bransjer. Med kunnskap om hvilke muligheter som finnes med ulike teknologier, kan derfor du som markedsfører bli stadig bedre og ta bedriften til neste nivå.

 

Digitalt viser dataene hva kampanjer kan konvertere, og dette er viktigst lengst nede i markedstrakten, mens høyere oppe i trakten må vi våge å være med følelsesstyrte. Dette innebærer å være kreativ, tenke nytt og annerledes rundt budskap og å bygge merkevaren hos målgruppen. Vi må forstå verdien i det umålbare – at ikke alt lar seg måle i tall – men tørre å stole litt mer på magefølelsen. For bedriftens data kan gi et bilde av historikken og hvor dere er i dag, men aldri gi et manus for fremtiden. Man kan ikke regne seg frem til alt med en gang. En sterk merkevare krever nemlig kreativ høyde for å være relevant for kunder som hver dag må sortere titusener av budskap de møter. 

 

Store mengder data har ingen verdi i seg selv, og de tilfører ingenting med mindre vi analyserer dem eller setter dem i en større sammenheng. Egentlig handler det om å tilpasse virksomheten basert på kundenes atferd og behov, der dataene vil hjelpe deg med å arbeide på en kundefokusert måte for å nå forretningsmålene dine. 

 

Den beste formen for markedsføring er egentlig et ekteskap mellom data og kreativitet – det er kunnskapen som tar oss inn i fremtiden.

 

Tekst av Thomas Lillebror Finne, Country Manager.

Mer Viva i innboksen din!