Viva

De viktigste trendene 2024

AI Analyse Ledelse Markedsføring
Publisert , siste oppdatering

Fremtiden er en retning, ikke en destinasjon. Den er et substantiv, en uventet hendelse. Denne Framtiden är en riktning, inte en destination. Denne dualiteten skaper en spenning hver gang jeg skriver mine nyttårskronikk. Nå, for sjette året på rad, kombinerer jeg engstelsen med spenning i min trendspaning.

Hvert år byr på en mulighet til å reflektere over fortiden og forutse fremtiden. Jeg liker metaforen om en busstur, der både bakspeilet og frontruten har sin betydning. Så, la oss se tilbake på 2023 før vi utforsker 2024, og rangere hver trend med grønn, gul eller rød lampe for dens relevans. 

AI tar virkelig fart: Grønn lampe. AI har virkelig akselerert og blitt mer integrert i ulike sektorer, men AI-washingen har knapt begynt. 

Regulering og enda mer regulering: Gul lampe. Det har definitivt skjedd en økning av regulering innen tech-sektoren, men mye mer er ventet. 

Tech-vinteren er langt fra over: Grønn lampe. Det kuttes som aldri før, sist med Spotify som reduserer arbeidsstyrken med 17% og flere kutt ser ut til å være ventet. 

Arbeidsgivers marked: Gul lampe. Koblet til det foregående, tror jeg at det kommer til å bli mer fremtredende i 2024. Majoriteten har ikke lenger luksusen med å velge jobb, men håper istedenfor å beholde sin nåværende stilling. 

Get bærekraftig or die trying: Gul lampe. Bærekraft har blitt et sentralt tema for mange bedrifter og selskaper, men utviklingen går for sakte og det er for mye grønnvasking. 

Så om vi ser fremover, hva ser vi da? Jeg tror vi må starte politisk fordi, tross alt, alt starter og slutter der for senere å gå inn i det teknologiske. For å sitere professor i historisk teknologi Melvin Kranzberg “Selv om teknologi kan være et viktig element i mange offentlige spørsmål, er det ikke-tekniske faktorer som til syvende og sist har forrang i tekno-politiske beslutninger”.

Et år preget av politikk

2024 er et avgjørende år for politikken, ikke minst for valget i USA, men også for de geopolitiske spenningene i Kina og Europa. AI-våpenkappløpet fra vest til øst fortsetter. Det sies ofte at USA innoverer, Kina kopierer og Europa byråkratiserer. Det er mye i det, men det er også andre dimensjoner. Uansett om det blir en Trump- eller Biden-administrasjon i USA, tror jeg dessverre at de politiske spenningene i landet vil føre til slutten på bistanden til Ukraina i 2024. Dette kan resultere i forhandlinger mellom Ukraina og Russland, noe som sannsynligvis vil komme Russland til gode. 

Resesjon og økonomisk motgang har en tendens til å få frem det verste i mennesker, men hvordan eller om krigen slutter vil ha store implikasjoner for omverdenen.

Resesjon og vanskelige tider

Vi gikk offisielt inn i resesjon denne høsten i Sverige. Mange husholdningers renter har vært faste til nå, men i 2024 vil konsekvensene være mer merkbare. Jeg frykter at den fulle effekten av en tøff økonomisk situasjon på arbeidsmarkedet vil markere 2024. Men det er noen globale faktorer som er avgjørende for en mulig snuoperasjon: Økonomisk utvikling i Kina, det amerikanske presidentvalget, og selvfølgelig situasjonen i Ukraina. 

Om disse faktorene utvikles positivt finnes det håp om forbedringer. Men jeg tror at 2024 blir et år der mange kommer til å holde hardt i lommeboken, og tiden med fantasivurderinger for teknologiselskaper er definitivt forbi. 

Nå til tech-trendene – det er for meg tre klare trender å holde øye med, og vi starter med det mest åpenbare.

AI vil fortsette å dominere i 2024

Selv om jeg forutså viktigheten av AI i 2023-listen min og til og med skrev en bok om emnet, var den massive AI-eksplosjonen vi nå opplever noe jeg ikke kunne ha forutsett. Dette er bare starten på AIs fremskritt. Vi er fortsatt i startfasen, og som du vet er jeg en optimist som ofte advarer mot AI-alarmisme. Det hemmer nemlig folks vilje til å sette seg inn i teknologien, og dessuten har dommedagsprofetiene en tendens til å skjule de faktiske farene. Et slikt fenomen vi vil se mye av i 2024 er AI-relaterte desinformasjonskampanjer, spesielt i sammenheng med det amerikanske presidentvalget. 

En annen diskusjon rundt AI er “åpen kildekode-AI”, der kildekoden til AI-programvaren skal være fritt tilgjengelig for almenheten å se, modifisere og distribuere. De store tech-gigantene er ikke tilbøyelige til å støtte dette på grunn av økonomiske interesser, men jeg tror det er flere grunner til at det er viktig å etterstrebe en demokratisert AI, hvor regulering kan spille en viktig rolle. 

I 2024 vil imidlertid flere og flere bedrifter stenge datakildene sine; Microsoft og Alphabet er eksempler på dette. Unntaket akkurat nå er Meta, som opptrer eksemplarisk, men spørsmålet er hvor lenge de vil fortsette med det når konkurrentene ikke følger etter. En annen intelligens om AI er at 2024 vil være året da stemmeassistenter for alvor kommer inn på markedet. Tilbake i 2018 skrev jeg på Breakit om hvordan stemmeassistenter vil BLI våre digite butlere. Med dagens AI-teknologi brukt på stemmeassistenter, kan vi i 2024 forvente at Siri, Alexa og Google Home 2.0 tar viktige skritt mot dette. 

I 2024 er det også ventet en eksplosjon av AI-selskaper, som blir spennende å følge. En viktig refleksjon gjelder utviklingen etter de store språkmodellene, LLM (Large Language Models). Det neste trinnet antan å være General World Models (GWM). I motsetning til LLM, som først og fremst fokuserer på tekstbasert informasjon, er GWM opplært til å håndtere multimodale data fra bunnen av – inkludert tale, bilde og lyd. Dette skaper mer helhetlig forståelse av verden sammenlignet med LLM, hvor stemme og bilde ofte legges til i ettertid. Google Gemeni sies å være et eksempel på en GMW, og utviklingen i løpet av året vil være interessant å følge. Google har blitt ledd litt av i noen år, ikke minst på grunn av deres investeringer i AI, men den som ler sist ler best, eller? 

Jeg avslutter med to bobler for året, men jeg tror 2024 vil bli et år for revansj for til de som tidligere lo av VR- og blockchainteknologiene, som forsøkte å skjule vanskelighetene sine ved å gi nytt navn til Web 3.0. Blockchain vil etter min mening oppleve en renessanse av to grunner: teknologien er mer moden, og dermed vil vi se viktigere produkter innen sikkerhet, digitale lommebøker, smarte kontrakter og desentralisert identitet. Videre spår jeg en kryptoeksplosjon, der Bitcoin endelig overgår den magiske $100 000-grensen. Vær oppmerksom på at dette ikke er et kjøpsråd, men ren spekulasjon. Historisk sett har Bitcoins pris blitt påvirket av halveringene, som har skjedd tre ganger siden opprettelsen i 2009. Neste halvering forventes å skje i april 2024, noe som vil redusere tilbudet og dermed øke etterspørselen. 

Sist men ikke minst, men gjetning rundt VR. Aret 2024 er avgjørende for VR ettersom Apple planlegger å lansere sine VR-briller. I all teknologi er det alltid et før og etter når Apple entrer scenen. Jeg tror ikke på et iPhone-lignende gjennombrudd, snarere et Apple Watch-lignende scenario. Mens iPhone revolusjonerte mobiltelefonen, hadde ikke Apple Watch den samme innvirkningen, men den gjorde digitale klokker mer hverdagslige. Apple har evnen til å gjøre produkter attraktive og tilgjengelige, noe som påvirker hele markedet. Meta vil være en stor vinner her, spesielt gjennom samarbeidet med Rayban innen AR og AI som imponerer. 

2024 blir året når det fysiske og digitale henger enda mer sammen. Men uansett dette vil jeg avslutte med å påpeke at vi mennesker er i kjernen av hva teknologi er. Teknologi er en variabel, men vi mennesker er konstanten. La oss etterstrebe et humanistisk syn på teknologi, der vi bruker den som et middel til menneskelige mål og skaper en verden vi kan være stolte av. 

Det er mitt stille håp, og med dette ønsker jeg deg et godt nytt år i 2024. 

Denne teksten har tidligere vært publisert på breakit.se og er oversatt fra svensk.