Viva

Fra feilmelding til fremgang – Statuskoder og deres betydning

Søkemotoroptimalisering
Publisert , siste oppdatering

Statuskoder er ikke bare en nøkkelkomponent innen webutvikling – de spiller også en betydelig rolle når du vil forbedre brukeropplevelsen, booste SEO-en din eller sikre at feilsøkingen fungerer feilfritt. Å forstå disse kodene er viktig – vi viser deg hvorfor og hva de betyr.

Tenk deg at du har bygget opp et veletablert nettsted med god organisk synlighet, og nå står du overfor utfordringen med å endre strukturen på nettstedet ditt. I denne sammenhengen er korrekt håndtering av statuskoder avgjørende. Disse kodene fungerer som raske indikasjoner på nettsidens ytelse og informerer om resultatet av forespørselen din til både nettleseren din og eventuelle søkemotorer som gjennomgår nettstedet. La oss utforske hva en statuskode er, hvilke som er de vanligste, og hvorfor du som markedsfører skal bry deg om disse kodene.

Hva er en statuskode?

Før vi ser på hvorfor du skal bry deg om statuskodene på nettstedet, begynner vi med det grunnleggende, og hva en statuskode faktisk er. Kort fortalt er en statuskode et svar som en server gir når en nettleser prøver å nå et nettsted. De indikerer om en forespørsel var vellykket eller om det oppstod noe problem underveis.

Disse kodene er ikke bare en hygienefaktor for et nettsted, men de spiller en avgjørende rolle i hvordan søkemotorer tolker og rangerer et nettsted. Et nettsted som svarer med feilaktige statuskoder kan skape store problemer fra et SEO-perspektiv. Derfor er det viktig at nettstedeiere som jobber med søkemotoroptimalisering har kontroll på de vanligste statuskodene, både for søket men også for brukerne.

3 grunner til hvorfor du skal bry deg om statuskoder

Statuskoder har en direkte innvirkning på din nettsides SEO (søkemotoroptimalisering). En 301-omdirigering er et eksempel på et kraftig verktøy i din SEO-verktøykasse. Ved å bruke den på riktig måte bevarer nettstedet ditt autoritet og troverdighet i øynene til søkemotorer og besøkende, da den forhindrer at du får en feilmelding.

Den sørger også for å beholde dine eksisterende søkemotorrangeringer ved å lede gammel side til sin nye motpart. Det betyr at når folk søker etter relevante termer, vil nettstedet ditt fortsatt dukke opp i resultatene. Dette er viktig fordi høyere synlighet ofte fører til økt trafikk og flere potensielle kunder, noe som igjen gagner hele virksomheten.

Forståelsen av statuskoder spiller en viktig rolle innen feilsøking. Ved raskt å identifisere og rette opp statuskoderelaterte utfordringer kan du sikre at nettstedet ditt fungerer smidig. Dette bidrar til den best mulige opplevelsen for dine kunder og potensielle kunder og skaper et mer pålitelig nettsted.

Alt dette påvirker brukeropplevelsen. Innen markedsføring streber vi etter å tiltrekke og beholde besøkende på nettstedet vårt. Men hvis nettstedet ditt svarer med en negativ statuskode, som den beryktede 404 (Siden finnes ikke), risikerer besøkende å få en negativ opplevelse. Dette kan igjen skade deres oppfatning av ditt merke og føre til tapte forretningsmuligheter eller dårligere kundeforhold. Derfor er det veldig viktig å forsikre seg om at nettstedet ditt svarer med de riktige statuskodene for å opprettholde en positiv brukeropplevelse.

Ulike typer statuskoder å kjenne til

Statuskodene er mange, og det er ikke helt enkelt å vite hva alle betyr bare ved å se på dem. Til å begynne med er det greit å vite at det finnes fem forskjellige typer statuskoder. Disse er:

  • 1xx: Informasjon – Serveren har mottatt forespørselen. Prosessen fortsetter.
  • 2xx: Godkjent – Forespørselen lyktes.
  • 3xx: Omdirigering – Du har blitt omdirigert til et annet sted.
  • 4xx: Klientfeil – Siden kan ikke bli funnet.
  • 5xx: Serverfeil – Serveren klarte ikke å svare på forespørselen.

Dette betyr at du kan få en anelse om hva en statuskode innebærer bare ved å holde øye med det første sifferet. Ser du at det står statuskode 302, vet du at det har å gjøre med omdirigeringer siden den begynner med tallet tre, selv om du ikke vet nøyaktig hva koden betyr. Smart, eller hva?

Vanlige statuskoder innen SEO

Visse statuskoder er selvsagt vanligere enn andre, og her går vi gjennom de vanligste statuskodene og deres betydning fra et SEO-perspektiv.

Statuskode 200 – OK

Dette er den gledelige koden som indikerer at alt fungerer som det skal. Når nettsiden vises korrekt kan du være trygg på at forespørselen din har lyktes. Dette er kjent som statuskode 200.

Statuskode 301 – Siden er permanent flyttet

Denne koden er uvurderlig når du gjennomfører permanente endringer i nettsidestrukturen din. Den hjelper til med å bevare din søkeposisjon og leder besøkende til den nye plasseringen, noe som er kritisk når en side bytter destinasjon.

Statuskode 302 – Siden er midlertidig flyttet

Hvis du gjør midlertidige endringer på nettstedet ditt som vil gå tilbake til det vanlige innen kort tid, er statuskode 302 din venn. Den signaliserer at endringene er midlertidige og at siden snart vil gå tilbake til sin normale tilstand.

Statuskode 404 – Siden finnes ikke

404 er en velkjent statuskode som indikerer at siden du prøvde å få tilgang til ikke lenger eksisterer. Avhengig av årsaken er dette noe som må rettes raskt for ikke å miste besøkende. Å håndtere sider som svarer med statuskode 404 er avgjørende for å skape en bedre brukeropplevelse.

Statuskode 500 – Intern serverfeil

Hvis du støter på denne koden, betyr det at det har oppstått problemer på webserveren deres og at nettstedet er nede av en eller annen grunn. Her er det viktig å handle raskt for å sikre en smidig brukeropplevelse og for ikke å miste organisk synlighet.

Hvordan finner jeg ut hvilken statuskode en landingsside har?

Det finnes flere ulike verktøy og nettlesertillegg å velge mellom for både Google Chrome og Mozilla Firefox som du kan bruke for å kontrollere statuskoder. Disse kan være nyttige for å sjekke at en omdirigering har blitt gjennomført på riktig måte. Dette er et must, så sørg for å finne et verktøy som fungerer bra for deg!

Kort oppsummert:

Totalt er det mange statuskoder som er viktige å holde styr på for å fremme markedsføringen som helhet. Ved å anerkjenne deres betydning og bruke dem til din fordel kan du ikke bare unngå potensielle fallgruver, men også åpne døren til nye muligheter og suksesser innen markedsføring.

Så neste gang du utforsker dine markedsføringsstrategier, tenk på de små tallene som kan gjøre en stor forskjell – dine statuskoder. Lykke til!