Viva

Markedsstrategi: Har du målet for øyet?

Strategi
Publisert , siste oppdatering

Å drive business er både krevende og hektisk, men tar du deg tid til å heve blikket og se lengre frem? Vi vet det er lett å bli fanget i det operasjonelle, med alle detaljer som dreier seg om her og nå, og kortsiktige resultater. 

Spørsmål om hvor bedriften er på vei, hvem dere skal være og for hvilke kunder, blir gjerne spørsmål stilt en gang i blant og glemt igjen like raskt. Av og til kan det være lurt å ta en fot i bakken for å se at du virkelig er på vei mot målet. Det er lett å ha fokus på hva som skal gjøres, men våg også å stille spørsmålet; hvorfor gjør vi dette?

Hva er en markedsstrategi?

En markedsstrategi er en langsiktig plan for å nå bedriftens mål og øke salget ved å tiltrekke seg og beholde kunder. Å ha en markedsstrategi er viktig for enhver bedrift, uansett størrelse eller bransje. Her er noen grunner til hvorfor du bør ha en markedsstrategi:

 • For å nå målene dine: En markedsstrategi er en langsiktig plan som hjelper deg å nå målene dine og øke bedriftens suksess.
 • For å forstå målgruppen din: En markedsstrategi hjelper deg å forstå kundenes behov, ønsker og preferanser, og hjelper deg med å skreddersy produktene og tjenestene dine for å imøtekomme deres behov.
 • For å skille deg ut fra konkurrentene: En god markedsstrategi hjelper deg å skille deg ut fra konkurrentene og gi kundene en grunn til å velge deg fremfor andre.
 • For å øke salget: En markedsstrategi hjelper deg å tiltrekke nye kunder, beholde eksisterende kunder og øke salget og inntektene.
 • For å redusere kostnadene: En god markedsstrategi kan hjelpe deg å redusere kostnadene ved å optimalisere markedsførings- og salgsaktiviteter, samt øke effektiviteten i bedriften.
 • For å tilpasse seg endringer i markedet: En markedsstrategi er fleksibel og kan tilpasses endringer i markedet, teknologi og kundenes behov, slik at du kan tilby innovative løsninger og forbli konkurransedyktig.

Å ha en markedsstrategi er derfor avgjørende for å lykkes med å nå bedriftens mål, tiltrekke og beholde kunder, og opprettholde en sterk posisjon i markedet.

Her er noen trinn som kan hjelpe deg med å lage en markedsstrategi:

 • Definer målene dine: Sett deg klare mål for hva du ønsker å oppnå med markedsstrategien din, for eksempel økt salg, høyere markedsandel eller bedre kundetilfredshet.
 • Kjenn målgruppen din: Identifiser og forstå dine kunders behov og ønsker, samt deres kjøpsatferd og preferanser.
 • Konkurrentanalyse: Analyser konkurrentene dine for å identifisere deres styrker og svakheter, samt muligheter og trusler i markedet.
 • Produkt- og tjenesteutvikling: Identifiser hvordan produktene og tjenestene dine kan oppfylle kundenes behov og ønsker bedre enn konkurrentene, og vurder å innovere og forbedre produktene og tjenestene for å gi økt verdi til kundene.
 • Markedsføring og kommunikasjon: Bestem hvordan du vil nå ut til målgruppen din gjennom effektiv markedsføring og kommunikasjon, for eksempel annonsering, sosiale medier, PR, messer eller andre kanaler.
 • Salg og distribusjon: Bestem hvordan du vil selge og distribuere produktene og tjenestene dine, for eksempel gjennom egne butikker, nettsalg eller gjennom distributører og partnere.
 • Budsjett og måling: Sett opp et realistisk budsjett for markedsføring og salg, og etabler måleparametere for å kontinuerlig vurdere effektiviteten av markedsstrategien og gjøre justeringer etter behov.

Husk at en god markedsstrategi må være fleksibel og kunne tilpasses endringer i markedet og kundenes behov. Det er også viktig å evaluere og justere strategien regelmessig for å sikre at den fungerer optimalt. 

Kanskje sitter du igjen med tanken om at det nå er tid for å jobbe mer strategisk. Da må du gjerne ta kontakt med oss i skjemaet under – vi gleder oss til å høre fra deg og bli kjent med dine drømmer for bedriften din!

Kom i kontakt med oss

Vi hjelper deg gjerne med oppsett og utførelse av din markedsstrategi